Möbelindustri i Näshult

En epok har gått till ända, den gamla möbelindustrin i Näshult är jämnad med marken.

Historia

1936 byggde Edvin Danielsson, Nässja, och hans brorson Torsten Danielsson, Serarp, en fastighet att använda till möbeltillverkning. Båda bedrev sina egna handelsbolag. De investerade lika i kostnader, använde sedan samma maskinpark växelvis, torkning-maskinbearbetning-hopsättning-ytbehandling.

Torsten Danielsson

Torsten Danielsson

Stommar till sittmöbler, soffa – fåtölj, var den huvudsakliga inriktningen, som sedan levererades till stoppmöbelindustrier i Småland, bl a i Näshult – Sävsjö – Virserum – Vetlanda och Norrköping där broder och farbroder drev möbelhandel och stoppmöbeltillverkning.

Transporterna gick med hästtransport till Hultanäs järnvägsstation och färden dit ombesörjdes av Torsten Danielssons svärfar Karl Lindberg, Götestorp, Näshult. Efter ett tiotal år började biltransporter användes.

Edvin Danielsson avled 1969, ett antal år före detta hade Torsten Danielsson övertagit hela fabriken och kunderna.

1957 ombildades företaget till Torsten Danielsson & c:o Möbelindustri. Sonen Lars Thorstensson och Gösta Albihn gick in som nya delägare.

Tillbyggnad

Lasse T

Lars Thorstensson

Tillbyggnad på 175 m2 gjordes samt investeringar i ny maskinpark. Tillverkningen fortsatte som tidigare.

Senare togs tillverkning upp av lådor till Stringhyllorna som tillverkades av H Nyströms Möbelfabrik i Hultanäs. Vi blev underleverantör till Nyströms.

Gösta Albihn valde att lämna företaget, men arbetade kvar ett antal år. Han blev senare vaktmästare i Näshults kyrka. Torsten och Lars drev företaget vidare.

Stringserien växte, även tillverkning till IKEA upptogs via Nyströms, fabriken byggdes till ytterligare i tre omgångar och omfattade till slut 600 m2.

Till Ikea blev förutom lådor till olika hyllor, en bokhylleserie som hette Sparta serien i grålackerad björk och i massiv-fanerad teak som blev deras storsäljare. 1964-1966 var det den mest sålda Ikeahyllan.Vi gjorde gavlar och ryggar. Packning till färdiga hyllor skedde i Näshult. Som mest arbetade 16 personer i arbete i fabriken.

Under åren skedde stora investeringar, vilket blev hård belastning på ekonomin. Hösten 1968 blev vi tvingade att lämna företaget till konkurs.

Ny ägare

Före årets utgång övertog fam. Hans Nyström företaget och fortsatte driften i nya företagsnamnet

Serarps Möbler AB där även Verner Lindberg och hans sambo Rut Johansson var delägare.

Under några år drevs företaget i denna regi, senare steg Verner och Rut av som ägare men arbetade fortsatt kvar. Företaget fick in Odd Arntzen från Hultsfred att leda produktionen, ett antal år gick, sedan flyttades allt till Nyströms i Hultanäs och produktionen tystnade i Näshult.

Ett uthyrningsbolag för fastigheten bildades av fam. Nyström.

Jürgen Dück drev en läderverkstad i Tyskland. Den flyttades till Sverige, med start 1991. Näshults läderverkstad hyrde den äldre träfastigheten fram till 1994 och flyttade sedan till egna nybyggda lokaler i Rösjönäs mellan Näshult och Hultanäs där företaget i dag befinner sig.

Övriga uthyrningar under åren har bl a varit:
Emballagetillverkning
Lagring av bohag – vilande möblemang
Produktion av bl a timmerhus, antikvariska reparationer, ex vis för museer- kyrkor mm.
Bilreparationer Näshult AB var sista hyresgästen.

fabriken_cr

Fabriken 2015

skorsten

Oktober 2015

rivning1

Oktober 2015

Försäljning av fastigheten skedde hösten 2015. Byggnaderna revs och ny tomt planerades för byggnation av ett bostadshus som nu är i full produktion.

 

Näshult 2015-12-30

vid pennan: Lars Thorstensson.

bilder: Lars Thorstensson, Tord Hedström