Kalle Petterssons familjerecept

I ett litet brunt kuvert bland Karl Petterssons papper hittade jag små lappar med handskrivna recept. Handstilarna var olika, och inget recept är daterat. Havregrynsvåfflorna måste vara från kriget och citronpäronen som får koka så länge verkar vara ett gammalt recept. Jag skulle gissa att recepten är minst 50-60 år gamla.

Vid avskrivningen har jag behållit små felstavningar, eftersom jag tycker att de ökar charmen med recepten.
/ Eva Kornby

Citronpäron

4 kg päron skalas och delas
2 kg socker strös över och får stå över natten
Kokas sakta ½ timma
Saft och skal av en en citron, skalet skuret i strimlor, ilägges
Kokas en halv till en timma
4 gr Bensoeyratnatra

Vaniljbullar

200 gram smör eller margarin
125 gr socker
2 msk vaniljsocker
250 gr vetemjöl
1 struken tsk hjortronsalt

Rör smör socker å vaniljsocker en stund, sätt till mjölet blandat med hjortronsalt. Forma små runda bullar och lägg dem på plåt. Svag värme

Havregrynsvåfflor (receptet från kriget!)

10 laggar

2 msk ägguleersättning
2 rågade tsk äggviteersättning
6 dl havregryn
8-9 dl mjölk
2 msk smält matfett
3 msk potatismjöl
1 ysk bakpulver
½ msk socker
Litet salt

Beredning: Blanda samman äggersättningen och havregrynen och vispa i mjölken lite i sänder. Låt smeten stå övertäckt att svälla några timmar.
Strax innan våfflorna skall gräddas tillsätts smält matfett, potatismjöl och bakpulver väl blandat med socker och salt.
Grädda frasiga, vackert ljusbruna våfflor av smeten. Servera dem nygräddade med socker sylt eller kompott.

Falsk ostkaka

I en liter mjölk blandas en kkp skorpsmulor,
3 ägg vispas med en knapp kkp socker
2-3 bittermandlar rives i

Allt röres väl och hälles i form som gräddas i vattenbad i ganska god värme. Strax innan kakan stannat sig röres den ett tag med silversked så att skorporna ej lägger sig i botten. Gräddas ljust brun, serveras avsvalnad med sylt.

Nötkakor

150 gr nötkärnor
175 gr florsocker
3 äggvitor

Sockret siktas och blandas väl med de malda nötkärnorna. Äggvitorna slås till mycket hårt skum och nedröres. Av smeten lägges små klickar på väl smorda och mjölade plåtar. Gräddas ljusgula i knappt medelvarm ugn.

(Tillagd handskriven kommentar): Du kan ju minska på indigrienserna och taga ett hg nötkärnor, 125 gr socker och 2 äggvitor.

Kubba

2 hg smör
4 msk socker
4 kkp vetemjöl
Lite hjortronsalt

Beströs med pärlsocker och mandel

Enbärsdricka

(urklipp)

På mångas begäran inför vi här återigen receptet på enbärsdricka som var infört i nr 49 1955

Har man blå torkade enbär skall de krossas något innan de kokas men inte så att kärnan går sönder, då blir det en besk smak. Man kan också bryta av små kvistar med blå bär på från en buske. Om det är några gröna bär spelar ingen roll.

Beredning. 1 lit. något krossade enbär kokas i en stor kittel tillsammans med 10 lit. vatten i 1 ½ timme. Får svalna till det blir ljumt, då bären eller riset silas ifrån. Använd helst en stenkruka eller ett rostfritt kärl. Man lägger i socker efter smak samt 25 g jäst. Drickat får stå till nästa dag, då jästen skummas bort noga och drickat tappas på flaskor, som skall förvaras kallt.

Det går mycket bra att blanda i torkade nypon eller torr frukt. Torkade äpplen eller äppelskal t. ex. ger god smak.