Bland min farmor Marias efterlämnade saker hittade jag en liten dagbok. Det var korta notiser om viktiga och oviktiga saker, från tiden 1915 till 1940. Jag har skrivit av den så troget jag kunnat, inte lagt till eller dragit ifrån. Den talar för sig själv tycker jag. Det enda jag har gjort är att lägga till två brev, återgivna i kursiv.
Axel och Maria Lindgren är mina farföräldrar. Min pappa är deras son Ebert. Att vi heter Lindgren, att det står en stor lind i tomtgränsen och att stugan heter Lindeberg är rena slumpen. Tyvärr.
//Eva Kornby, född Lindgren, smedstället Lindeberg i Haddarp, Näshult, 2013
Familjekrönika
Axel Wilhelm Fabian Lindgren, född den 20/1 1871
Maria Gustava Lindgren, född den 23/9 1879 Kollin
Barnen
Axel Hugo, född den 10/12 1902
Elin Linnéa, född den 21/6 1905
Karin Elisabeth, född den 21/3 1907
Henning Ebert, född den 7/2 1911
(Axel Lindgrens föräldrar, smedstugan Årnäs)
Jonas Wilhelm Lindgren, född 1842, död aug 1907
Wilhelmina Lindgren, född 1838 Nyström, död 1895
(Maria Lindgrens mamma)
Eva Kollin död den 10/1 1921
År 1900 den 10 december vigdes Axel och Maria Lindgren och flyttade till Lineberg och började driva smedsyrket och hade som första dräng Alfred Karlsson. Efter honom 6 stycken och gjorde varjehanda smide samt beslag. Åsheda till Oskar Adolfsson Åsheda till 1912 sedan har Hugo hjälpt till i smedjan. Vid påsk 1914 blev jag sjuk har sökt 3 läkare men är fortfarande sjuk när detta skrives, Elin och Karin tittar på. Hugo är på Godtemplar Bassar. Mamma och Ebert är hos Alma Karlsson och dricker kaffe. Klockan är 7 på söndag kväll 31/1 1915 (Axel)
Den 1 mars 1915 reser Axel åt Växjö till Doktor Goldgal är där i 4 veckor men blir inte bättre. Påskafton är jag ensam. Hugo är åt Hultanäs och telefonerar till pappa men hann ej att tala vid honom så mycket han ville.
Den 16 april (1915) kom han hem. Karlson i Haddarp var och mötte honom i Hultanäs.
Den 15 Maj 1915 snöar det och är mycket kallt.
(1917) Två år har förflutit sedan dess. Pappa är lite bättre nu. Vi har alla hälsan och mår bra fastän det är förfärligt dyra tider. Man får inte köpa mjöl mer än 200 gram pr person och dag, inte socker mer än 1 kilo per man i månen och kaffe får man 3 hekto i månen på man. Hugo går och läser för prästen. Jag går i min sista skola och Karin har börjat i folkskolan. Ebert har inte börjat än. Det är 25 grader kallt om dagarna. 11/3 1917 Elin
P.s. vår skollärare heter Axel M.J. Johansson och är från S Hestra.
Den 18 maj (1917) brann Farstorps lagård upp. En tid därefter, den 10 juli, brann kvarnen, sågen, torken, mjölnarens hus jämte allt virket i Beskvarn upp. (Elin den 15 juli .17)
Den 6 april 1917. Som långfredagen firas på Wilhelm dagen är mycket snö så föret vara nog till mitten på April. Dagen är ljus och vacker, vi sitter hemma efter att ha varit åt kyrkan båda och Hugo och hört Pastor Åstrand. Elin Karin roa sig med Dockorna. Ebert är ute. Det är som förut sagt ett dyrtidens år, det är fråga om allmän vaccinering mot smittkoppor om vi slipper undan. Maria Lindgren
Den 18/8 1918 fick vi Elektrisk lyse då fans ingen fotogen eller karbid. Hugo var med och började och monterade här i Serarp. Det var Dyrtid allting kostade mycke pengar. Havre 1 kr kilot, kött 7 kr kg, kol kostade 60 kr lasten. Stenkol 40 kr hektoliter. Smör kostade 15, 20 kr kg maximipris 4,80 det var ett svårt år men har gått över så det blev bättre så snart den nya skörden började.
Pappa är rätt frisk men mamma eller jag får vara i smedjan och hjälpa till nu när Hugo är borta. Det har nu blivit 2 två Handlare i Serarp. Det har kommit hit en Kooperativ Handelsförening från Åsheda. Jag är nu 14 år. Tiden rullar och går. Elin den 25/8 1918
Den 25 augusti 1919. Denna dag är en stor dag för många. Brödkorten läggas bort och man får köpa och sälja mjöl fritt utan någon statens kontroll. Socker och kaffe har också blivit fritt, vilket lika mycket gläder allmänheten. Dyrtid är det fortfarande, smöret står i 6.50 – 7 kr vetemjöl kostar 0.75 kr pr kg rågmjöl 0.58 kr pr kg. I klädväg är allting förfärligt dyrt. En kostym till Hugo som förr skulle kostat 30 – 35 kr kostade nu 172 kr. Hugo är inte hemma nu han är för tillfället i Virserum och arbetar som Elektrisk man för han reste hemifrån den 12 juni 1919. Han får 40 öre i timmen och fritt maten men så kostar ett par skor 36 kr.
Den 15 oktober 1920 Reste Elin åt Växjö första gången vid 15 års ålder.
Hur tomt är allt hvad världen har hur kårt dess nöjen varar. (Karins handstil)
I oktober 1920 måste jag resa till dr. Gråberg i Norrhult för att köpa glasögon. Jag är närsynt. Hoppas att det blir bättre. Annars hava vi nu alla den goda gåvan: hälsan. Karin
Den 10 april 1921 Reste Hugo åt Amerika vid 18 års ålder.
Den 15 Maj pingstdagen konfirmerades jag 14 år gammal med 23 kamrater. Karin Elisabeth
Pingstdagen 1921 konfirmerades Elin, med 14 kamrater 14 år. Kyrkoherde Ragnar Rydeman
Den 16 augusti 1921
På min konfirmationsdag fick vi det första brevet från Hugo, som är i Amerika.
Den 26 juni 1926
Lämnar Karin Elisabeth hemmet reser åt Amerika med båten Gripsholm och kom till Jamestown den 30 juni sen den 15 juli kom Kalle och Hanna och deras (Namn) hem och var här en månad i Sverige.
(Brev från Karin):
Amerikat den 30/6 1926
Käraste mamma och pappa!
En hjärtlig första hälsning från eran dotter i Jamestown! Jag är så lyckligt framkommen allt har gått så väl. I måndags kom vi till New York och landsteg på tisdag morgon. Hela tisdagen fick vi vara på våra förhoppningars ö, och på kvällen kl 8 reste vi med tåget och kl 8 idag mötte Hugo och Alma mej vid tåget. Jag hade sällskap hela vägen en pojk från Stockholm som reste också hit och en annan amerikansk fru.
Vädret har varit det bästa möjliga. På måndagen var alla sjösjuka – däribland jag. Hade tarmarna varit lösa hade de åkt ut i havet också. Men det gick över o sen var vi friska o glada alla dagen efter. Undersökningen på ön gick lyckligt. Jag hade klart brillorna av och just mej glömde doktorn att prova synen på. Tänk sån tur! Ingen blev hemskickad. Vi har haft det så roligt på båten. Allt har gått utmärkt. Jag är nu i Almas hem och blir passad som en docka. Hugo o vi har språkat nästan munnen ur led idag. Han frågar om allt och alla. Vi kände så väl igen varandra vid tåget. Han är något längre men annars sej lik som vanligt. Han arbetar inte idag. Selma och Gust och Hugo kommer över hit ikväll. Jag hoppas ni inte har grunnat på mej. Moster Hanna och de har rest för ett par dar så jag kunde ju inte skicka hälsningar hem. Jag stannar några dar sen skall börja arbeta o språka engelska med dessamma. Alma har det så fint och bra, är också samma glada själ som alltid. Jag har inte tid nu men skall skriva sedan så att ni får reda på alla kadriljer jag gått igenom. Nu vet ni ju att allt är bra. Hjärtliga hälsningar från era ungar här. Karin
Den 23 aprill 1929
Kom vår Hugo hem från Amerika och var hemma en månad så vi hade mycket roligt den lilla tid han var i Sverige
(Då kom ett brev från Karin i Amerika:)
Kära ni allesammans!
Jag väntar på brev från Hugo varje dag. Hoppas han kom lyckligt hem! Han har väl redan varit hemma över två veckor nu. När kommer Elin hem? O hur länge ämnar Hugo att stanna. Jag själv mår fint och skriver väl mer när jag fått brev. En hjärtlig lyckönskan, lilla mamma, på Mors Dag! Hoppas ni alla mår bra och har roligt medan Hugo är där. Jag har lite bråttom och måste sluta med många varma hälsningar från Karin // Skriv snart!
Så den 15 januari 1930 kom dödsbudet till vår Svåger Kalle från Jamestown i lunginflammation lämnar efter sig ett stort tomrum i vår släkt. Tills vi få mötas igen.
Den 13 mars 1940 slöts freden mellan Finland och Ryssland. Allt väl.
Den 26 mars 1940 snöar det och är meterdjup snö och en kall vinter och vattenbrist och svårt och kaffekort började då igen men bättre än vid förra kriget. Ebert ligger uppe i Norrland i 3 månader.
Här slutar dagboken. Det enda som behöver tilläggas är att det var inte så vågeligt att skicka iväg barnen till Amerika som det kan tyckas. Kusin Alma, moster Hanna, med tre svenskspråkiga barn och svåger Kalle, moster Annette med familj, kusin Gusten med fru Selma, alla bodde de i Jamestown. 60 procent av invånarna i Jamestown var svenskar, resten var italienare, så det gick utmärkt att klara sig på svenska i det dagliga livet.
Lineberg är Lindeberg i Haddarp, där jag bor nu. Alma Karlsson i Haddarp Östergård är mamman till Torsten, Artur, Bengt, Rut och de andra i Östergården.