Hedbergs smedja

Petter Håkansson anlade 1864 ett kopparslageri, på den plats där dagens smedja finns och där hans son Carl Hedberg och dennes dotter Sonja, gift Johansson, arbetat.

hedberg_1 hedberg_2

Förutom tillverkning, lagning och förtenning av kopparföremål till hushållen gjorde Carl Hedberg och Sonja framstående smidesarbeten i koppar, mässing och tenn. Så beställde Nye kyrka en ljuskrona i tenn och en nattvardskalk beställdes för missionärsarbete i Kina. Föremålen har varierat såsom ljusstakar, lampetter, ostkakeformar, askar, vasar, kaffekittlar, brickor många gånger rikt dekorerat. Hedberg var verksam till andra världskriget begränsade råvaran och smedjan användes då mer till att laga cyklar. Hedberg dog 1944. Sonja utbildades på Steneby skolan i Dalsland och tog därefter över smedjan och arbetade där till 1990 talet. Sonja dog 2009. Sonja finns med i 1975 års Näshults film.

hedberg_3

hedberg_4

Under åren har kundintresset varierat, alltid mer i samband med jul. Priserna har också växlat vilket särskilt märkts på utropen på olika tiders auktioner, ibland ledd av uppköpare från Stockholm.

Interiörbilder från smedjan nu.