Kal Nelsa Fias stuga

Kallas även Pettersborg

Denna lilla stuga är bland de äldsta i byn. Den byggdes antagligen i slutet på 1700-talet.

De tidiga kyrkböckerna nämner inte backstugorna vid namn, och i början på 1800-talet fanns flera backstugor under Serarps gårdar. I en av dem bodde Zachris Trolle, vars son Fredrik Zachrisson Blomgren är den första person man med säkerhet kan säga bodde i huset. Kanske var det samma backstuga som Zachris bodde i, kanske tog han över en backstuga där det hade bott en Peter Jonsson, död 1810. Denne Peter kan ha gett namn till stugan.

Fredrik Blomgren var utbildad smed men utfattig, så socknen fick hjälpa honom att bygga en smedja. Han dog 1883 och stugan såldes för 20 kronor 1890.

Den sista som bodde i stugan var Sofia Nilsson, som finns på fotot. Hennes styvson Arvid Karlsson köpte stugan åt henne 1918 för 430 kr sedan hennes man gått bort och Arvid tagit över gården. Hon bodde där med sin dotter och det finns fortfarande folk i byn som minns dotterns bröllop, där det drogs björk enligt gammal sed.

1972 köptes stugan av Torsten och Majbritt Karlsson, som tidigare drev lanthandel i byn. Den fungerar nu som samlingpunkt för deras barn och barnbarn, och Majbritt odlar en underbar trädgård på baksidan.

kal_nelsa_fia_1