Carl och Johan Hedberg

Carl Hedberg

Född 1871 i Näshult. Carl Hedbergs far Peter Hedberg flyttade 1864 från Kosta till Näshult. Här byggde han den verkstad som sonen Carl och senare Sonja Hedberg Johansson kom att använda. Från 1864 är alltså kopparslagarens eller konstsmedens yrke, en obruten tradition, knuten till den lilla smedjan i Näshult. Kopparslagare Carl Hedberg var hantverkare av den gamla stammen. Konstnärligt skapande i förening med stor yrkesskicklighet gjorde hans namn välkänt i vida kretsar. Hans arbeten betraktas idag närmast som rariteter av samlare. Carl Hedberg gick bort 1944.

 

 

Johan Hedberg

Född i Näshult 1882. Johan började som medhjälpare hos sin bror Carl Hedberg. Efter en tid övergav han kopparslageriet och började istället handla med lump och skrot. Johan var en gärna sedd gäst på gårdarna runtom i bygden. Ofta kom han dragande med sin kärra för att se om något kasserats sedan förra besöket, eller om hästens man och svans var förvuxna, ty även tagel var en eftertraktad vara.

Johan var en av dessa lite udda människor som genom sin starka personlighet och genom att bryta mot gängse slentrian ofta satte färg på tillvaron. Som ljusglimtar i en många gånger tung vardag. Ibland får jag för mig att dessa ”original” tillhör den tid som svunnit. Som om dagens samhälle inte ger rum för de annorlunda. Kanske är det synd. Johan dog 1955 saknad av många.

 

Föregående Nästa