Krister Johansson – företagare och bastubadare

1950-2022

Säteriet.
Krister ärvde Näshults Säteri med skog och mark. Själv byggde han upp ett företag kring bergtäkten i Varghagen med devisen ”Har Du några planer? Låt oss grusa dom.” Han hade också ambitionen att återställa säteriet marker som de varit fram till den långa rättsprocess som slutade i att säteriet bildligt och bokstavligen delades i två 1936. Men så blev det inte.

Född i Näshult som enda barnet och bodde för det mesta i Näshult. Föräldrarna Sten och Vanja fanns länge med. Det var Vanjas far Albert Vilhelmsson som köpte säteriet efter halveringen.

Skolning.
Efter sjuårig skola i Näshult inriktades Kristers intresse för tunga maskiner. Genom treårig Vuxenskola med fordon mekanik och kanske lite grann som malaj på pansarregemente i Skåne. Mer konkret blev det hos Ekstrands i Vetlanda med skogs- och jordbruksmaskiner.
Förutom arbete hann han med att träffa blivande fru Eva. Med tiden blev det tre barn och flera i generationen därefter.

Entreprenör.
I 20 år arbetade Krister som mobil entreprenör med grävskopa utökat med dumper och lastbil genom samarbetet i Åseda Lastbilscentral. Blev Näshults Schaktmaskiner AB, stundom med flera anställda. Sten skötte gårdens jord och skogsbruk men kunde också ibland bidraga som lastbilschaufför.

Varghagens stentäkt.
På 90 talet växte tankarna omkring Varghagen och dess stora bergtäkt. Efter en lång tillståndsprocess som engagerade fler fick företaget till slut ett 30 årigt tillstånd att krossa sten i ett dagbrott fram till 2031. Men då förutsätts årliga redovisning och kontroll som med tiden har fyllt många pärmar.

Företaget växte med anställda och tunga maskiner. Skogsbilvägar byggdes, bredbands och el kabel grävdes ner, husgrunder fylldes och harpad jord levererades till trädgårdar. Eftersom stenen var av hög kvalitet, med låg radonhalt, var den bra för miljön och kunde säljas till asfaltbolag. Krister ville inte gärna se sig själv som chef. Han ville vara en i gänget och jobba på. Mycket av administrationen fick skötas av Eva och sedemera dottern Linda..

Fritid.
Krister var aktiv i byns angelägenheter och anlitades med sina maskiner för ideellt arbete. Han månade om Bygdegården, ett tag som föreningens vice ordförande. Många insatser blev det, men för företaget inte så lönsamt. Krister var generös.

För Krister var byns fredagsbastu med efterföljande pub heligt. Då kunde han envist argumentera för den ena eller andra ståndpunkten, gärna för att retas.
-Om EUs vattendirektiv innebar att Serarp sjöns vattenytan sänktes några meter fick man väl bygga längre bryggor. Och mot Kristers avslutande ”hur eller hur” var det svårt att argumentera.

 

Krister kraftfulla stämma har tystats. Nu får nästa generation ta vid och driva gården och stenkrossen. Och man vet ju inte men Krister trodde att det kanske finns guld i berget.
(Inte så långt ifrån Gustav Vasas forna silvergruva.)

Tord Hedström

Näshult