Nenne, Nils Erik Elg

1921-2005

Nenne och Unkas

N E Elg står det på tavlorna som han målade och som finns spridda i Näshult med omnejd. Tavlor som ofta har ljusa naturmotiv, men det finns också en Tolkien period när naturen blev mörk fylld av skuggor. Nenne stod alltid på naturens sida om det så var i försvar av Näshults fiskgjuspar och kajflock eller vargstammen i norr. Som ung jagade han, men sköt inte så ofta, kanske mer att hans sambo, stövaren Unkas behövde motion och den tama Kaninchen fick springa med.

Nennes farfar var G M Elg, kyrkoherde i Näshult 1893-1917, som framgångsrikt stred mot att riva vår kyrka för att bygga en ny stor kyrka. Fadern Ragnar Elg var lärare i Falsterbo. Efter skola i Falsterbo utbildade sig Nenne till konservator vid Malmö Museum. Därmed grundades en stor kunskap om djur. Han arbetade kort på konservators ateljé i Vetlanda men tvingades avbryta sitt yrkesliv av hälsoskäl. Han bosatte sig alltmer i Näshult. Näshult var familjens sommarställe i alla år, under många år bodde de inackorderade hos familjen Josua Pettersson Serarp Norregård.

Nenne hade alltid starka uppfattningar om samhällsliv, han argumenterade livligt för eller emot. För shintoism och emot kyrkan. För Tyskland och emot England. För kärnkraft och emot båtmotorer och gräsklippare. På äldre dagar körde Nenne en behjälplig tre hjulig grön moped efterföljt av ett stort avgasmoln, en påtvingad kompromiss med idealen. Även på mopeden fanns Nennes tankar påklistrade; Usch Busch och Demokrati den dumma massans Diktatur.

Nennes gevarSom fiskare fick Nenne stora framgångar om det så var gäddfiske och kastspö, laxfiske och långresa till Åndalsnes i Norge eller abborre och harpunering i Serapasjön. Huvudet på en tiokilos gädda blev hans sänglampa, till Norge åkte han taxi betalt med en tavla och i Serapasjön kunde han simma halva dagen synlig från stranden genom den uppstickande snorkeln.

Nenne var nämligen okänslig för kyla. Hans mundering bestod länge av golfbyxa från Österrike med tiden i alltmer blankt skinn, jaktskjorta och sandaler. När kylan, i alla fall snön la hinder för detta, bytte han om till skinnstövlar. Under många år bodde han centralt i Näshult snett mittemot Claesons Affär i ett gammalt plåtslageri, numera uthus till Persbo. Han bodde i ett rum med spis, säng, staffli, tavlor och en allt större samling av ädelsten. Varmt blev det efter matlagning. Nenne gillade att laga mat, avancerad mat med äkta råvaror, många gånger hämtat från Skåne och utan fördomar om smör, socker och grädde.

Under vintern gick en stor del av pensionen till att mata fåglar, stundom egentillverkade bollar som han ansåg vara nyttigare för fåglarna. Nenne hade alltid fåglar kring sitt hem och kunde härma de flesta. Sigurd Franzen lät göra en ljudinspelning, finns nu på CD, av Nennes vandring i skogen och med alla fågelljuden. Kajan Krax lärde sig att sitta på Nennes axel men också att stjäla cigarettpaket på badstranden och sen släppa dom i sjön. När han på senare dar flyttade till Näshults bostadslägenheter lät han utanför bygga en fågeldamm omgiven av brännässlor.

Nenne var en mycket speciell person. Han var en levnadskonstnär. Han blev 84 år. I dödsannonsen står det Nils-Erik Elg, men inget om begravning. Nenne var inte mycket för kyrkan, liksom all överhet, han ville återgå direkt till naturen.