Tjuvgods från Näshult julgåvor till interner

Inbrottet i Claessons affär i Näshult natten till den 4 december förövades av en i poliskretsar ökänd förbrytare med kassaskåpssprängningar som specialitet. Värdet av det stulna uppgick till c:a 700 kr. varav 100 kr. i kontanter. Den natten hade stortjuven tydligen fått något av Lasse-Maja—griller i huvudet, och det var f. ö. detta som kom honom att bli bunden vid näshultsinbrottet.

Två av ”sprängarens” gelikar sitter som interner i Västervik och det var dessa som han tydligen ville komma ihåg med gåvopaket till jul. Vid rutinkontrollen innan paketen skulle överlämnas till mottagarna stod det genast klart, att det var fråga om tjuvgods.

Den ene internen hade i hög grad favoriserats framför den andra. Att det inte var småsmulor han skulle föräras med framgår väl kanske bäst att postpaketet i frakt kostade hela 6 kronor. Det fanns praktiskt taget allt i paketet som hör en högtid till, bl. a. cigarretter, choklad, pepparkakor, konserver, russin, rikligt med senap, massor med tuggummi och delikatesser. Andre kamraten hade satts något på undantag. Hans paket gick vad portot beträffar endast till 2:50. Det fanns emellertid en hel del smått och gott även i den kartongen, dock inte några rökverk. En snabbkalkyl ger vid handen att det rörde sig om gåvopaket till ett värde av c:a 400 kr. och det är sannerligen inte dåligt.

Det fanns också en detaljerad hälsning med i den ena gåvokartongen och den hälsningen var från ”Urskogs—Indianen”. Och det är alltså den gamle polis-bekantingen som nu jagas i Sverige. Det kan dröja ett tag innan frihetsklockan klämtar för honom, men man hoppas att han skall fastna i polisens garn innan han hinner med att göra alltför många och kostbara kupper. Det har också. konstaterats, att inbrott ooh stölder som de i Näshult är rena småpotatisen för den misstänkte, som alltid varit van att figurera i större
sammanhang. Det kan nämnas att han tecknat ett fingerat Vetlanda-namn som avsändare
på gåvopaketen till Västerviksinternerna.

Källa: Vetlandaposten 1963-12-11